Aktivisti kaznenog pravosuđa vrše pritisak na gradsko vijeće da ukine bazu podataka bandi njujorške policije

Aktivisti kaznenog pravosuđa vrše pritisak na gradsko vijeće da ukine bazu podataka bandi njujorške policije

Zagovornici kaznenog pravosuđa New Yorka pozvali su gradsko vijeće da ukine bazu podataka o bandama njujorške policije, osudivši popis kao novu “zaustavi i pretraži” na stepenicama Brooklyn Borough Halla u srijedu.

Odvjetnici, vijećnici, aktivisti i bivši članovi bande okupili su se kako bi podržali Int. 360-2022, ranije ove godine predstavio je prijedlog zakona gradskog vijeća kako bi ukinuo bazu podataka i spriječio upravu da pokrene zamjenu. Kako je ljeto na izmaku, a raspored gradskog vijeća sve intenzivniji, aktivisti su rekli da žele da prijedlog zakona bude glavni prioritet.

Aktivisti su rekli kako se nadaju da će dugoočekivano izvješće grada o bazi podataka, koje bi trebalo biti objavljeno kasnije ove godine, pojačati njihov poziv nakon sličnih istraga u Los Angelesu i Chicagu.

Iako je NYPD opisala bazu podataka kao važan alat za sprječavanje pucnjave povezanih s bandama, aktivisti kažu da je to digitalna mreža koja nepravedno podvrgava obojene ljudima većem nadzoru i kaznenom progonu s nedovoljno pribjegavanja uklanjanju njihovih imena i transparentnosti o tome kako funkcionira.

“To je alat u propaloj kutiji s alatima kao dio sustava koji nam prodaje lažnu sigurnost”, rekla je vijećnica Tiffany Caban, demokratkinja koja predstavlja dijelove Queensa i jedna od sponzora zakona.

U bazi podataka kriminalne skupine, kako se službeno zna, nalazi se oko 18.000 ljudi za koje se sumnja da su članovi bande, prema podacima ministarstva ranije ove godine. Bivši policijski komesar Dermot Shea posvjedočio je 2018. da su 99% navedenih imena bili crnci i latinoamerikanci.

Dužnosnici NYPD-a i ured gradonačelnika nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar.

Slični alati u drugim gradovima i državama naišli su na kritike posljednjih godina zbog netočnih zapisa i neselektivnog dijeljenja informacija s drugim vladinim agencijama. Savezni prizivni sud presudio je u siječnju da su federalni imigracijski službenici nepropisno upotrijebili “neispravnu” bazu podataka bostonske policije kako bi povezali i deportirali salvadorskog tinejdžera s međunarodnom bandom MS-13. Godine 2020. glavni državni odvjetnik Kalifornije zabranio je policiji pristup evidenciji LAPD-a dostavljenoj državnoj bazi podataka bandi nakon što je nekoliko policajaca LAPD-a optuženo za krivotvorenje evidencije.

Račun je sličan Int. 360 predložio je prošle godine predsjednik općine Brooklyn Antonio Renoso dok je bio u gradskom vijeću.

Josmar Trujillo, aktivist s koalicijom bandi, rekao je da će ta mjera biti “pravi test” za odbor koji je nazvao “najprogresivnijim vijećem u povijesti grada”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.