Italija prodaje ITA Airways

British Airways, American su među zrakoplovnim prijevoznicima koji prave velike rezove u rasporedu

Talijansko ministarstvo gospodarstva i financija objavilo je u srijedu da je ušlo u “ekskluzivne pregovore” s konzorcijem Delta Air Linesa, Air France-KLM-a i američkog investicijskog fonda Certares o kupnji nacionalnog zračnog prijevoznika ITA Airways.

Ovaj potez dolazi nakon višemjesečnih pregovora u kojima je vlada ponudu smatrala “više u skladu s ciljevima” koje je postavio premijer u odlasku Mario Draghi, odabravši je u zamjenu za konkurentsku ponudu tvrtke za prijevoz kontejnera MSC Group i njemačke zrakoplovne grupe Lufthansa.

Ponuda koju je predvodio Certares navodno je uključivala 50 posto plus jednu dionicu kompanije i vrijednost zrakoplovne kompanije od 700 milijuna eura, koja će porasti na 1,95 milijardi eura nakon dva povećanja kapitala – 650 milijuna eura od strane Ministarstva financija i 600 milijuna eura prethodnih. Certares , prenosi talijanska novinska agencija Ansa.

Kao dio ponude, talijanska vlada će držati oko 40 posto dionica ITA-e i kontrolirati dva od pet mjesta u upravnom odboru kompanije, prema lokalnim medijskim izvješćima.

U međuvremenu, ponuda MSC-Lufthanse navodno je bila agresivnije preuzimanje, s grupom koja je tvrdila da ima 80% vlasništva.

“Po završetku ekskluzivnih pregovora, obvezujući sporazum će biti potpisan samo ako ishod bude u potpunosti zadovoljavajući za javne dioničare”, stoji u priopćenju ministarstva.

Draghi je rekao da će se neobvezujući proces odabira nastaviti bez obzira na sljedeće opće izbore zakazane za 25. rujna. Međutim, dogovor je naišao na kritike desničarske političarke i vodeće kandidatkinje Giorgie Meloni.

Meloni, čelnik konzervativne stranke Talijanska braća, osudio je ovog tjedna potez prema privatizaciji, rekavši da “još jedan komad Italije odlazi” i da prijevozniku treba “obrambena strategija”.

Nakon Draghijeve ostavke u srpnju, ishod pregovora odredit će sljedeća vlada.

Izvorno objavio BTN Europe.

Leave a Reply

Your email address will not be published.