Maurizio Cattelan odbacuje tvrdnje o kršenju autorskih prava skulpture banane – ARTnews.com

Maurizio Cattelan odbacuje tvrdnje o kršenju autorskih prava skulpture banane - ARTnews.com

Umjetnik Maurizio Cattelan udvostručio je svoje poricanje da njegova viralna skulptura kanala za banane na zidu kopira rad drugog umjetnika. U novom spisu, njegovi odvjetnici tvrde da Cattelan nije bio svjestan postojanja drugih umjetnina.

Pravna bitka oko autentičnosti u Catelanovoj žurci, komičar, Počelo je nakon što je umjetnik iz Miamija Joe Morford Cattelan optužen za kršenje autorskih prava na Morfordovu skulpturu ljepljivom trakom, Banana i naranča. Morfordov rad sastoji se od naranče pričvršćene na zid trakom i banane pričvršćene na drugom mjestu na zidu. Morford kaže da je svoj rad registrirao 2020. u američkom Uredu za autorska prava i da je podijelio njegove fotografije na svojoj web stranici i platformama društvenih medija.

povezani članci

Woodstock, Engleska - 12. rujna: "The

U srpnju je savezni sudac Okružnog suda SAD-a za južni okrug Floride u Miamiju presudio da Morford može pokrenuti pravni postupak protiv Cattelana jer komičarkoji je izazvao senzaciju na Art Basel Miami Beachu 2019. Djelo “nudi uvid u [into] Kako raspoređujemo vrijednost i vrste stvari koje cijenimo”, navodi se u priopćenju galerije Perrotin koja je predstavila komičar u izložbi.

Cattelanov zahtjev za odbacivanjem Morfordove tužbe je odbijen, a Robert N. komičar Ima veliku sličnost sa […] elementi Banana i naranča. “

Kao odgovor na Morfordov pravni izazov, Cattelanovi odvjetnici naveli su 19 argumenata “pozitivne obrane”. Dokument je podnio Stroock & Stroock & Lavan LLC na Floridi u ime Cattelanovog pravnog zastupanja u New Yorku. Sudski dokumenti navode da je Cattelan “samostalno stvorio svoje djelo, komičarbez poznavanja ili pozivanja na rad tužitelja, Banana i naranča. Prema dokumentima, Cattelan je prodao tri primjerka, plus dva otiska, za više od 390.000 dolara.

Cattelan je rekao da Morfordova tužba za kršenje autorskih prava nije uspjela jer on “ne može dokazati da je optuženi [Cattelan] imao potreban pristup radu tužitelja, banana i naranča, Prije nego što tuženik uspostavi svoju tvrtku, komičar.” Cattelan također osporava Morfordovu registraciju autorskih prava, rekavši da potonji “nije registrirao autorska prava za svoj rad, Banana i narančaprije stvaranja i/ili ponude poslovanja tuženika, komičar. ”

Cattelanov dosje dodaje da Morfordovo uključivanje “korisnog artikla, naime ljepljive trake, i elemenata koji se pojavljuju u prirodi, kao što su naranče i banane” ne zadovoljava “ocjenu autentičnosti” koju zahtijeva zakon o autorskim pravima Sjedinjenih Država.

Cattelan je također osporio Morfordov “ocjenu autentičnosti” u svom zahtjevu iz lipnja da odbaci tužbu. Talijanski umjetnik tvrdio je da prisutnost “dodatnih elemenata u Banana i naranča— to jest, narančasta, zelena pozadina i korištenje obruba samoljepljivom vrpcom — predstavlja protutežu nalazu značajne sličnosti.”

Međutim, sudac Scola nije se složio s njegovim argumentom, rekavši: “Iako korištenje srebrne ljepljive trake za postavljanje banane na zid možda ne obuhvaća najviši stupanj kreativnosti, njezina glupa i komična priroda ispunjava ‘minimum kreativnosti’ koji je potreban da bi se kvalificirala kao vrijednost .”

Leave a Reply

Your email address will not be published.