Usklađenost s vlasničkom dozvolom ‘sporo i razočaravajuće’

Usklađenost s vlasničkom dozvolom 'sporo i razočaravajuće'

Denver (KDVR) – Ranije ove godine, Gradsko vijeće Denvera usvojilo je zakon o vlasništvu koji zahtijeva licenciranje svih kuća, jedinica i stanova za iznajmljivanje. Za neke stanodavce rok se približava, a stručnjaci za rješavanje problema FOX31 otkrili su da ga je ispunilo samo 1% vlasnika.

Eric Escudero, glasnogovornik Denverskog odjela za poreze i licenciranje, rekao je da su zabrinuti zbog “sporog” i “razočaravajućeg” početka.

“Očito ima puno ljudi koji odugovlače s dobivanjem ove potrebne licence za stanodavca u gradu i okrugu Denver”, rekao je Escudero.

Gradsko vijeće donijelo je zakon o zdravom stambenom najmu za sve, koji od stanodavaca zahtijeva da posjeduju nekretnine za iznajmljivanje s licencom grada, na čelu s predsjednicom Vijeća Stacey Gilmore.

“Moj ured, zajedno s dionicima zajednice, radio je u posljednje dvije godine na rješavanju prava i zaštite stanara u gradu Denveru”, rekao je Gilmore. “Često se najugroženiji stanari ne žale na svoje životne uvjete iz niza razloga, uključujući strah od odmazde, život bez najma ili nesvjesnost da imaju pravo na siguran i pogodan smještaj.”

Program licenciranja je pokrenut u fazama i prvi rok se brzo približava. 1. siječnja 2023. svi iznajmljivači koji iznajmljuju više od jedne jedinice, uključujući apartmanska naselja, moraju dobiti licencu. Escudero kaže da su aplikacije dostupne mjesecima, ali to nije dobar početak.

“Nažalost, počeli smo vrlo sporo s manje od 300 izdanih dozvola za najam stambenih objekata i to je zabrinjavajuće, s obzirom da je preostalo manje od četiri mjeseca”, objasnio je Escudero. “Zaista je važno ne čekati zadnji trenutak da biste podnijeli zahtjev za ovu potrebnu licencu.”

Ali evo što se događa. Odjel za trošarine i licence izvijestio je da je izdano samo 267 dozvola za najam, od kojih je 75 trenutno u provjeri. Escudero kaže da više od 20.000 lijekova treba dobiti dozvolu do roka, a trenutno ih je samo 1% ispunio zahtjev.

Kako bi se dobila dozvola, nekretnina mora proći inspekciju od strane kvalificiranog inspektora treće strane. Dužnosnici kažu da jamči minimum kada je u pitanju sigurno stanovanje.

“Ovo nisu mramorne radne ploče, to je tekuća voda”, objasnio je Escudero. “Ovim želimo osigurati da nema štakora, nametnika ili razbijenih prozora kako bi stanari bili sigurni i zaštitili svoje zdravlje.”

Escudero je rekao da iznajmljivači odugovlače i da moraju odmah započeti s postupkom prijave kako bi izbjegli kašnjenja u budućnosti, osobito ako najam nije prošao provjeru i trebaju popravke.

“Mogli bismo vidjeti skok u zahtjevima u prosincu do točke u kojoj se nadamo da nećete preopteretiti našu sposobnost obrade svih tih aplikacija”, rekao je Escudero.

Cijena licence ovisi o broju jedinica za iznajmljivanje.

Naknada za licencu:

  • 50 dolara: jedna stambena jedinica
  • 100 USD: od 2 do 10 jedinica
  • 250 USD: 11 do 50 jedinica
  • 350 USD: 51 do 250 jedinica
  • 500 USD: 251 jedinica ili više

Postoji popust na kotizaciju do 2022. godine.

Licenca vrijedi četiri godine, a za iznajmljivanje dulje od četiri godine nije potrebna. Rok za najam pojedinačne nekretnine je 1. siječnja 2024. Ako iznajmljivači ne dobiju licencu do roka, to će se smatrati nezakonitim. Escudero kaže da će izvršenje doći u obliku mogućih kazni i novčanih kazni.

Leave a Reply

Your email address will not be published.