Walnut vanity dovršen uljem Rubio Monocote plus 2°C

Walnut vanity dovršen uljem Rubio Monocote plus 2°C

Jučer sam potpuno preuredio jedan od umivaonika u našoj glavnoj kupaonici. Nakon što sam dosta istraživao kako najbolje dotjerati orahe, odlučio sam upotrijebiti Rubio Monocoat Oil Plus 2C. Ovaj proizvod mi je bio nov, ali nakon što sam pogledao videozapise i vidio koliko je jednostavan za korištenje, odlučio sam ga isprobati.

Prije nego što dođem do toga, dopustite mi da se malo vratim za one koji su možda propustili prethodne objave o ovom projektu. Sam sam napravio ovaj stolni umivaonik od orahovine. Ako želite vidjeti ovaj projekt, možete ga pronaći ovdje:

I da vam pokažem kako to izgleda sada kada je Rubio Monocoat gotov…

Nije li to sjajno?! Apsolutno ga volim!! Zbog toga u budućnosti želim graditi s orasima i završiti tu maticu samo s Rubio Monocoatom. Samo pogledajte kako završna obrada ističe bogatstvo boja ovog prekrasnog oraha!

Dopustite da vam pokažem kako sam to napravio…

Kako nanijeti Rubio Monocoat Plus 2C ulje

Ovaj proizvod ne može biti jednostavniji za korištenje. Evo osnovnog sažetka koraka:

  1. Izbrusite drvo na 120 granulacija.
  2. Očistite prašinu s površine.
  3. Umiješajte Rubio Monocoat Plus 2C ulje.
  4. Nanesite bijelom blazinicom.
  5. Pričekajte 10 minuta.
  6. Obrišite višak.

To je to. ozbiljno. Ne mogu se sjetiti niti jedne druge završne obrade koju sam koristio, a koja je lakša za implementaciju. Također ne mogu zamisliti kako bi to netko mogao zeznuti. Zvuči mi kao lijep kraj, nemojte se zavarati. A najbolji dio je to što zahtijeva samo jedan sloj, otuda i naziv Monocoat.

Glavna stvar koju treba napomenuti je da je Rubio Monocoat Oil Plus 2C (kao što bi ime trebalo naznačiti) boja na bazi ulja. To znači da će značajno promijeniti izgled drva. Ako ne želite promijeniti izgled drva, morat ćete pronaći površinu na bazi vode. Moj apsolutno omiljeni finiš na bazi vode je općeniti finiš visokih performansi u ravnom finišu (koji mi se čini više kao satenski finiš).

Ali ne mogu zamisliti da radim s orahom i ne želim istaknuti prekrasnu punoću boje drva, tako da je finiš na bazi ulja idealan za orah.

Kako bih dovršio taštinu, počeo sam završnim brušenjem cijele stvari brusnim papirom granulacije 120. Budući da ovaj umivaonik nema velike, ravne površine, sve sam brusio ručno.

Obično brusim površine brusnim papirom granulacije 220 prije nanošenja završne obrade, ali ovaj završni sloj ne zahtijeva ništa više od 120 zrna da bi ulje stvarno prodrlo u pore drva i stvorilo molekularnu vezu s drvom.

Nakon brušenja i čišćenja prašine koja bi izašla, upotrijebio sam mineralni alkohol na čistoj bijeloj krpi kako bih provjerio jesu li površine potpuno čiste.

Mineralni alkohol je privremeno potamnio drvo, ali kako se sušilo, ponovno je poprimilo svijetlu boju. Pustio sam da se osuši preko noći prije nego što sam prešao na završni sloj.

I samo za vašu informaciju, brisanje mineralnog alkohola na neobrađenu drvenu površinu odličan je način da dobijete pregled kako će izgledati drvo s premazom na bazi ulja. Neće biti točno, ali je prilično blizu. Može vam pomoći da odlučite želite li na projektu koristiti boju na bazi ulja ili vode.

S čistom i potpuno osušenom umivaonicom, bio sam spreman miješati finiš. Rubio Monocoat Oil Plus 2C dolazi u nekoliko različitih boja. Ovaj koji sam koristio zove se “čisti”. To je dvokomponentni finiš koji se mora pomiješati prije upotrebe.

Zapravo možete kupiti i koristiti ulje (veliku gornju posudu) samo po sebi, ali pretpostavljam da bi samo ulje bilo finiš koji treba povremeno ponovno nanositi, baš kao što sam svoje kuhinjske ploče zatvorio mineralnim uljem. Budući da ovo ulje ne sadrži krute tvari, potrebno ga je ponovno nanositi svakih mjesec ili dva.

Ali ovaj dolazi s ubrzivačem (mislim da je učvršćivač ili nešto slično što završni sloj čini stabilnijim od običnog ulja) koji se miješa s uljem kako bi se dobio dugotrajni završni sloj. I mali dio ovog kraja ide daleko.

Za miješanje dva dijela koristio sam štrcaljku (onu kakvu kupujete u trgovini i koristite za davanje lijeka djeci) za mjerenje dva dijela, malu zdjelicu (uvijek čuvam svoje stare mjerne posude za te svrhe) i komad drveta koji se koristi kao štapić za miješanje.

Otvorila sam ulje i dobro promiješala prije miješanja dva dijela. Zatim sam pomiješao dva dijela prema uputama na spremniku – tri dijela ulja i jedan dio akceleratora.

Za cijelu taštinu, na kraju sam potrošio ukupno 36ml ulja i 12ml akceleratora. Napunjene limenke ulja i ubrzivača zajedno daju 325 ml završne obrade (to je 11 unci – 5 unci je manje od pola litre), tako da je za ovu ispraznost potrebno nešto više od 1/10 male limenke za završnu obradu. Kao što sam rekao, malo ide jako daleko.

Za nanošenje završnog dodira upotrijebio sam bijelu podlogu za nanošenje koju vidite na gornjoj fotografiji. Izrezao sam taj jastučić na četiri dijela da ga lakše koristim, umočio ga u izmiješano ulje i utrljao o površinu drva. Na slici ispod možete vidjeti koliku razliku čini. Prednja nogavica je završena Rubio Monocoatom, ali bočna nogavica i stražnja nogavica nisu.

Radila sam u dijelovima, jednu po jednu nogu, a zatim nakon što sam završila s uljem oko 10 minuta da se stvarno upije, upotrijebila sam čistu bijelu krpu da obrišem višak.

I to je to. ozbiljno. To je to.

Ne mogu zamisliti da bi bilo lakše! Mislim da je potrebno oko sedam dana da se potpuno očvrsne, ali bilo je dovoljno suho da vratim svoju taštinu pod tuš (a nemam osjećaj da mi je ulje padalo po rukama) nakon nekoliko sati.

Zadivljuje me razlika između umivaonika i ormarića za odlaganje stvari. Htio sam skočiti naprijed i završiti i središnji ormarić. Bila je potrebna sva moja suzdržanost da se zaustavim. Mislim da bi bilo mudro pričekati dok sve ne bude gotovo prije nego što krenete s postupnim nanošenjem uljnog sloja. Još uvijek čekam da furnir stigne kako bih mogao dovršiti gornji dio, a želim dovršiti gornji dio prije nego što odlučim kako dovršiti obrub uz donji dio.

Dakle, dok to ne stigne (a to bi trebalo biti sutra), divit ću se dovršenom komadu i pokušati zamisliti kako će to izgledati kada tri komada budu imala tu prekrasnu boju oraha.

Tako mi je drago što sam za ovu kupku odlučila koristiti orah. To je moja omiljena vrsta drva i ne mogu vjerovati da sam ovoliko čekao da ga prvi put upotrijebim. Nije jeftino, a nije jeftino niti Rubio Monocoat Oil Plus 2C. (Taj mali spremnik koštao je oko 50 dolara, ali stvarno ide jako dugo.) Ali mislim da se isplatilo potrošiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.